De Standard van de aussie


Australian Terrier www.von-den.grauen anfurten.nl

 

 

Bijgenaamd "Aussie", een van de kleinste Terri«rrassen en ontstaan in Australie door de fokkerij van Britse kolonisten uit o.a. de Cairn Terrier en de Dandie Dinmont Terrier. Daar al populair in het begin van de 20ste eeuw. In 1903 verscheen de eerste op een tentoonstelling in Melbourne en in 1933 werd het ras in Engeland erkend.

Oorspronkelijke en huidige taak

Oorspronkelijk gefokt als werkende hond in het ruige Australische landschap. Ook om op te treden tegen vossen. Nu een prettige huishond.

Schofthoogte

reuen ongeveer 25 cm, teven iets lager

Gewicht

reuen ongeveer 6,5 kilo, teven iets lichter

Kleur

Voor de kleur van de vacht zijn er twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is 'blue and tan', waarbij het lichaam blauw, staalblauw, donker grijsblauw of zilvergrijs is. De snuit, de oren, het onderlichaam en de poten zijn daarbij roestbruin (hoe dieper deze kleur hoe beter). De kuif is blauw, zilver of heeft een lichtere tint dan de kop. De tweede mogelijkheid is dat de dieren zuiver zandkleurig of rood zijn. Een witte aftekening op de borst of de voeten is bij beide mogelijkheden ongewenst.

Vacht

De hond heeft een korte, zachte ondervacht en een harde, dichte, rechte bovenvacht van gemiddelde lengte.

Verzorging

Als de vacht van deze honden goed verzorgd wordt, verharen ze weinig. Een goede verzorging betekent hier dat er eens per week geborsteld en gekamd moet worden, met om de drie maanden een plukbeurt. Te vaak wassen is niet goed: dit maakt de vacht sluik, terwijl een zo hard mogelijke vacht gewenst is. De gehoorgang moet goed vrij gehouden worden van overtollig haar.

Karakter

De Australische Terrier is gefokt als rattenbestrijder, maar is tegenwoordig vooral in gebruik als luxe hond, d.w.z. als gezinshond zonder werkbestemming. Het is een levendige, zelfverzekerde hond met een groot aanpassingsvermogen. De hond is moedig, waaks, onafhankelijk en intelligent en meestal een beetje eigenwijs. Hij blaft graag en is een uitstekende ongediertebestrijder.
De omgang met kinderen verloopt goed zolang de hond niet geplaagd wordt. Vreemd bezoek wordt altijd aangekondigd en gereserveerd ontvangen, hoewel de Australische Terrier niet extreem wantrouwend is. Ook voor deze terrier geldt dat een goede socialisatie op jonge leeftijd belangrijk is voor de omgang met katten en andere huisdieren.

Opvoeding

De Australische Terrier is doorgaans een vrijbuiter met geheel eigen ideeen, zodat een strikte aanpak in de opvoeding noodzakelijk is. Het is overigens wel een snelle leerling. De terrier past zich gemakkelijk aan de hoeveelheid beweging die hem geboden wordt aan, maar het lekkerst voelt hij zich als hij lekker kan ravotten.